Kvepalų kelias iki Jūsų

6 spalio, 2021

Galbūt jūs dėvite kvepalus kiekvieną dieną. Tačiau ar žinote, kaip gaminamas šis populiarus ir mylimas kosmetikos gaminys?

Tikriausiai turite miglotą idėją. Be to, galbūt jau žinote, kad kvepalų žaliava yra natūrali: gėlės, vaisiai ir kt. Galbūt jau esate girdėję apie „nosis“, bet nelabai žinote, kokį vaidmenį atlieka šie profesionalai ir kokiame gamybos etape. jie įsikiša? Arba tikriausiai žinote, kad alkoholis vaidina svarbų vaidmenį kuriant kvepalus. Bet kodėl ?

Būkite tikri! Baigę skaityti šį straipsnį būsite susipažinę su kvepalų gamybos procesais, nesvarbu, ar jie skirti moteriai, ar vyrui. Į savo mėgstamą aromatą pažvelgsite kitaip. Ir tai bus idealus anekdotas, kurį reikia pasakoti, kad suspindėtų visuomenėje!

Pirmiausia sužinosite apie žaliavas, kurios patenka į kvepalų sudėtį. Be to, tada sužinosite šiek tiek daugiau apie ekstrahavimo būdus – arba kaip gamintojas išnaudoja šias žaliavas, kad gautų tinkamą komponentą, kurį vėliau integruos į kvepalus. Tada sužinosite, kaip vyksta kompozicijos žingsnis. Galiausiai, paskutinis žingsnis yra pramoninė gamyba: tas, kuris vyksta prieš pat sulčių įpylimą į butelį.

Ar esate pasirengęs sužinoti, kaip gaminami kvepalai? Pradedame kalbėdami apie žaliavas!

Žaliavos

Kai kalbame apie žaliavas, turime išskirti du tipus. Natūralios kilmės (augalinės ar gyvūninės) ir sintetinės kilmės.

Natūralios žaliavos

Gėlės, vaisiai, žievė arba gyvulinės kilmės: kvapiosiose medžiagose iš dalies yra natūralios kilmės žaliavų. Supraskite, kad jie yra tiesiog iš gamtos.

Gėlės yra labai paklausios kvepalų gamyboje. Tačiau kai kurios rūšys yra trapesnės nei kitos, ypač rožės ir jazminai. Todėl jiems reikalingas specialus (ir brangus) gydymas.

Gamintojai daug naudoja vaisių, ypač jų žievelę.

Sumedėjusios ir aštrios medžiagos taip pat priklauso natūralių žaliavų kategorijai. Čia mes naudojame medžio žievę arba įprastą prieskonių formą, pavyzdžiui, cinamono lazdeles.

Galiausiai taip pat atsiranda gyvulinės kilmės žaliavos, ypač pagrindinėms natoms. Dažniausiai į kvepalų sudėtį patenka muskusas. Tai kvapnus vyriškos lyties liaukos sekretas.

Sintetinės žaliavos

Sintetinis kvapas atsiranda dėl cheminių manipuliacijų. Tai „dirbtinai“ laboratorijoje sukurtas kvapas.

Sintetiniai kvapai gali būti visiškai nauji. Tokiu atveju išrandame kvapą, kurio gamtoje nėra ir kuris dar niekada nebuvo jaučiamas.

Jie taip pat gali atkurti natūralius kvapus: pomidorų, triufelių, citrusinių vaisių… Nėra jokių apribojimų!

Šiandien sintetiniai kvapai sudaro iki 90% kvepalų receptų.

Dažniausiai jie nepakeičia natūralios kilmės žaliavų, o jas papildo.

Parfumerių interesas nebūtinai yra ekonominis. Ne visada pigiau yra sukurti sintetinius kvapus. Pagrindinis sintetinių kvapų privalumas yra tai, kad jie gali skleisti kvapus nuolat ir reguliariai.

Jei parfumeris tikrai nori integruoti retos gėlės, augančios tik labai specifiniame regione, kvapą, nereikia jo importuoti iš kito pasaulio krašto. Kvapas gali būti atgamintas laboratorijoje. Būtent sintetinių kvapų magija kvapų gamintojams atveria didžiulį galimybių lauką.

Ištraukimo būdai

Dabar, kai žinote šiek tiek daugiau apie kvepalų gamyboje naudojamas žaliavas, atėjo laikas suprasti, kaip kvapas išgaunamas iš gėlių ir vaisių.

Yra keletas būdų tai padaryti. Apžvelgsime du pagrindinius šiandien naudojamus kvepalų pramonėje: distiliavimą ir ekstrahavimą.

Distiliavimas

Distiliavimo procesas priklauso nuo distiliavimo. Įsivaizduokite tai kaip didelę vonią, kurios viršuje yra serpantino formos vamzdžiai.

Principas: išgauti kvepalus naudojant vandens garus.

Demontuotoje augalai dedami į didelį vandens kiekį. Tada vanduo užvirinamas. Garai pakyla vamzdžiais virš stovo. Jų ypatinga gyvatiška forma kondensuoja garus ir surenka skystį į „Florencijos vazą“. Išgautas skystis yra vandens ir eterinio aliejaus mišinys, kurį dar reikia atskirti.

Ištraukimas

Pirmasis ekstrahavimo etapas yra beveik toks pat, kaip ir distiliavimo. Vienintelis skirtumas yra tas, kad augalinės medžiagos maišomos ne su vandeniu, o su tirpikliais.

Tirpikliai parenkami pagal gėlę ar vaisius, kurie turi skirtingas savybes. Pavyzdžiui, CO2 yra tirpiklis, naudojamas silpno kvapo esencijoms, tokioms kaip žievė ar sėklos. Taip pat galite naudoti etanolį, metanolį, benzeną ir kt.

Tirpikliai ir augalinės medžiagos sumaišomos su vandeniu. Viskas pašildoma iki 60 ° C. Po išgarinimo gaunamas „betonas”. Tai vaškas, kurį sumaišysime su alkoholiu ir pakaitinsime, kad pašalintume riebią dalį.

Išfiltravus ir išvalius betoną gauname „absoliutą“.

Dažniausiai kvapai, gaunami naudojant šį distiliavimo būdą, yra stiprūs ir naudojami kaip pagrindinės kvepalų natos.

Dabar žinote šiek tiek daugiau apie žaliavas ir du pagrindinius gavybos būdus. Dabar pats laikas pradėti kurti!

Kvepalų sudėtis

Vidutiniškai parfumeriai disponuoja 4500 žaliavų. Kalbant apie asociacijų galimybes… jos yra neribotos!

Bet kas vadovauja šiai asociacijai? Kas pasirenka žaliavas, jų dozavimą ir subtilų mišinį, kad būtų pasiektas subalansuotas rezultatas?

Tai yra „nosis”!

Nosis yra nepaprastas kvepalų kūrėjas. Jis sugeba įsiminti iki 5000 skirtingų kvapų ir turi neįtikėtiną gebėjimą atpažinti kvapą mišinyje.

„Nosis“ yra išskirtinė profesija, turinti labai mažai išrinktų pareigūnų. Didelėse kvepalų parduotuvėse yra tik kelios. Tačiau yra ir kitų sektorių, kuriems reikia „nosies“, pavyzdžiui, maisto pramonei.

Todėl nosis imsis kvapų derinimo, kad sukurtų subalansuotą puokštę.

Jis sukuria kvapą aplink uoslės piramidę: viršutines, širdies ir bazines natas.

Kai kvapai išgaunami iš žaliavų, o puokštė išgaunama per nosį, turime pereiti prie pramoninės kvepalų gamybos – kitos dalies tema.

Pramoninė gamyba

Kalbant apie gamybą, alkoholis vaidina labai svarbų vaidmenį. Tikriausiai žinote, kad daugelis kvepalų yra pagaminti iš alkoholio. Tačiau atminkite, kad šis alkoholio kiekis priklauso nuo produkto.

Aromatas yra linija, kurioje yra mažiausiai alkoholio. Tada ateina parfuminis vanduo, tualetinis vanduo ir galiausiai Kelno vanduo – pastarasis turi didžiausią alkoholio kiekį.

Likusią kompozicijos dalį akivaizdžiai užima eteriniai aliejai ir sintetiniai kvapai.

Kvapai gaminami didelėse nerūdijančio plieno talpose, kuriose maceruojasi eteriniai aliejai ir alkoholis. Išmirkusios sultys supilamos į butelius.

Dabar jūs žinote viską, kaip pasigaminti kvepalus! Pradedant nuo žaliavų (gėlių, žievės, vaisių, nepamirštant ir sintetinių kvapų), iki ekstrahavimo būdų (distiliacijos ar ekstrahavimo), sudėties (pateikiama „nosies“) ir galiausiai pramoninės gamybos.